Πώς μπορεί να βοηθήσει το μασάζ στη ψυχική υγεία;

Η θεραπεία μασάζ χρησιμοποιείται ως θεραπευτική μέθοδος εδώ και χιλιάδες χρόνια, ως ένας τρόπος για την βελτίωση της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας του ατόμου. Οι αρχαίοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν τις δικές τους μοναδικές τεχνικές μασάζ για να θεραπεύσουν τραυματισμούς, να ανακουφίσουν από τον πόνο, ακόμη και να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν ασθένειες. Σήμερα, είναι ευρέως γνωστά τα πολλά οφέλη που προσφέρει η θεραπεία μασάζ στη συνολική υγεία μας, εκτός από μια ώρα ηρεμίας και ανακούφισης στο τέλος μιας κουραστικής εβδομάδας. 

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή η αντίληψη από το ευρύ κοινό, ότι η θεραπεία μασάζ ως μέθοδος θεραπείας, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση  όχι μόνο σωματικών παθήσεων αλλά και ψυχικών ασθενειών. Καθώς ο διάλογος γύρω από την ψυχική υγεία γίνεται πιο ανοιχτός, διαπιστώνεται ότι η συναισθηματική κατάπτωση, το άγχος και το στρες είναι όλο και περισσότερο έντονα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Είναι φανερό λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε για να καταπολεμήσουμε τις ψυχικές ασθένειες και να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, η κατανόηση της σύνδεσης του μασάζ και της ψυχικής υγείας είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια θετική κατεύθυνση.

Η σύνδεση του μασάζ και της ψυχικής υγείας

Στην πραγματικότητα, η θεραπεία μασάζ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα άτομα με ψυχικές ασθένειες με πολλούς τρόπους. Διαφορετικοί τύποι θεραπείας μασάζ έχει διαπιστωθεί ότι έχουν διαφορετικές επιδράσεις σε κάθε άνθρωπο, όπως η μείωση των συμπτωμάτων, ανάλογα με άτομα ανάλογα με το είδος της ψυχικής ασθένειας που αντιμετωπίζουν. Δύο από τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι η κατάθλιψη και το άγχος και πρόκειται για  δύο ζητήματα που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούνται πολύ από τη θεραπεία μασάζ.

Κατάθλιψη και Άγχος

Ο εγκέφαλος και το σώμα μας συνδέονται περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Έχουν γίνει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, ως μία προσπάθεια να κατανοηθεί η σύνδεση μεταξύ της θεραπείας μασάζ και των ζητημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά το εάν η θεραπεία μασάζ είναι ικανή ή όχι να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις και πώς το κάνει. 

Όπως αναφέρεται, το μασάζ ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του θεραπευόμενου, το οποίο με τη σειρά του, βοηθά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. Η θεραπεία μέσω του μασάζ ενεργοποιεί διάφορους νευροδιαβιβαστές που μπορούν να μειώσουν το άγχος και τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη). Παράλληλα, το μασαζ αυξάνει την ποσότητα των ορμονών με τις οποίες αισθάνεται καλά το σώμα μας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ποσότητα της κορτιζόλης. 

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει πολλούς από τις σωματικές επιπτώσεις που ακολουθούν το άγχος, όπως η ένταση, ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες, η κόπωση, η αϋπνία και οι πονοκέφαλοι. 

Οι τρόποι με τους οποίους η θεραπεία μασάζ μεταβάλλει το νευρικό μας σύστημα και την ορμονική ισορροπία με τόσο θετικό τρόπο αναδεικνύουν ότι υπάρχει μία βαθιά και ισχυρή σύνδεση μεταξύ της θεραπείας μασάζ και της ψυχικής υγείας. Η ψυχολογικές δυσκολίες, μπορούν να τροφοδοτήσουν τη σκέψη μας με ένα πλήθος αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που επισκιάζουν την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή. 

Το γεγονός ότι ένα μασάζ μπορεί να προκαλέσει τέτοιες θετικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, αντιδράσεις που αποσκοπούν βιολογικά να μειώσουν το στρες και να ανυψώσουν τη διάθεσή μας, κάνει το μασάζ μια εξαιρετική επιλογή για να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στο Massage Joy μπορείτε να απολαύσετε κάθε τεχνική μασάζ της αρεσκείας σας, μεταξύ αυτών και το αθλητικό μασάζ, σε τακτική ή μη βάση. Εμπιστευτείτε τους έμπειρους και εξειδικευμένους θεραπευτές μας, κλείνοντας την πρώτη σας συνεδρία αθλητικού μασάζ από την άνεση του σπιτιου σας.